HITRI KONTAKT
Grgarske Ravne 30
E: info@planota.si
T: 05 307 40 40

Logo ESS crn                        MJU CB crna1 

 

Filmski festival Poklon viziji 2018

Zavod Kinoatelje vabi na letošnji filmski festival Poklon viziji 2018, ki bo med 15. in 22. oktobrom potekal v sedmih mestih čezmejnega prostora Slovenije in Italije (Gorica, Nova Gorica, Trst, Videm, Špeter, Koper, Ljubljana). Festival v svoji devetnajsti ediciji doživlja prelomno preobrazbo – še bolj nas zanima vizija, pogled usmerjen v prihodnost, pogled, ki sproža vprašanja in raziskuje ter išče nove odgovore, nova razumevanja družbe, časa in prostora, v katerem živimo danes in v katerega bi želeli zakorakati jutri.

Letošnji nagrajenec, kanadsko-švicarski cineast Peter Mettler, vizionar, poet in filozof, nam bo s svojimi deli ponudil edinstveno izkušnjo raziskovanja sveta onkraj fizičnega in fotografskega.

V ponedeljek, 15. oktobra, v goriški Hiši filma bo otvoritvi razstave ob 18.00 sledila projekcija filma Hazarderji, bogovi in LSD (Gambling, Gods and LSD, 2002), ki bo na sporedu ob 20.00. GG&LSD je popotniška avantura, ki gledalca v štirih etapah popelje na različne konce sveta: od avtorjevega rodnega Toronta, preko postanka v puščavskih predelih osrednjega dela Združenih držav, v domovino avtorjevih staršev, Švico, pa vse do zadnje postaje, ki jo predstavljata indijski mesti Mumbaj in Hampi. Mettler je s tem projektom ustvaril oseben, a hkrati izjemno prodoren in domiseln portret našega časa.
Letošnja edicija festivala Poklon viziji ponuja z nagrajenčevimi deli priložnost za refleksijo in raziskovanje stičišča filmskega izraza z znanostjo, filozofijo, pa tudi z ostalimi zvrstmi umetnosti, predvsem s glasbo in gledališčem.

V torek, 16. oktobra, bo v Hiši filma potekala celodnevna strokovna delavnica pod Mettlerjevim vodstvom, kjer bodo poleg izbranih izsekov predstavljena tudi nekatera njegova dela v celoti; brezkompromisni študentski kratki film Lancalot Freely (1980), dokumentarni film Prelomljena dežela (Broken Land, 2014), ki razkriva nenavadni mikrosvet življenja ob meji med Mehiko in ZDA, ter nagrajeni dokumentarec Konec časa (The End of Time, 2012), v katerem avtor inovativno predstavi razumevanje koncepta časa, a predvsem se skupaj z gledalcem sprašuje, ali ga je sploh moč ujeti v filmsko podobo. Projekciji bo sledil pogovor med znanstvenikom in umetnikom; fizikom prof. dr. Danilom Zavrtanikom, rektorjem Univerze v Novi Gorici in ambasadorjem Republike Slovenije v znanosti, ter režiserjem Petrom Mettlerjem.
Torkovo intenzivno filmsko druženje v Gorici se bo zaključilo ob 20.00 uri s podelitvijo nagrade Darko Bratina in slovensko-italijansko premierno projekcijo filma Poživaljenje (Becoming Animal, 2018). Avtorja filma, Peter Mettler in Emma Davie, ter priznani filozof in radikalni mislec David Abram se odpravijo v ameriški nacionalni park Grand Teton – rdeča nit tega popotovanja je ena od ključnih dilem sodobnega časa, človekova odtujitev od narave, njegov popolni obrat k tehnologiji, obsedenost z ekologijo ter ne nazadnje, koliko zverinskega je preostalo v telesu, ki ga je človek naselil.

V sredo, 17. oktobra, bo v Kulturnem domu v Novi Gorici ob 11.00 projekcija filma Tektonske plošče (Tectonic Plates, 1992), ki je nastal po istoimenski gledališki predstavi Roberta Lepaga in quebeške gledališke skupine Théâtre Repère, ki postane izhodišče za scenarij nenavedne, skrajno nevsakdanje filmske drame, ki Lepagovo izvorno idejo – rušenje utečenih predstav o človeku in njegovi ustvarjalni dejavnosti s silami, ki so temelj geologije kontinentalnih premikov – domiselno nadgradi. Ena od novosti letošnjega festivala je programski sklop Prvi poleti, s katerim želimo spodbuditi mlade ustvarjalce, ki so na začetku raziskovanja lastne filmske govorice. Na velikem platnu bomo ob 17.00 predstavili dela študentov filmskih smeri domačih univerz v Novi Gorici in Gorici in jih hkrati postavili v dialog z filmskim mojstrom. Ob 18.00 bo na ogled film Na glavi (The Top of His Head, 1989), ki velja za začetek kanadskega novega vala! V okviru Tedna univerze – ob podelitvi častnega doktorata Univerze v Novi Gorici filmskemu režiserju Rajku Grliću – zaključujemo večer s projekcijo filma Ustava Republike Hrvaške.

V četrtek, 18. oktobra, se bo filmska karavana premaknila v Videm, kjer bo ob 20.00 v kinu Visionario projekcijo filma Poživaljenja spremljala diskusija med režiserjem in italijanskim filozofom ter etologom Robertom Marchesinijem. V petek, 19. oktobra, ob 18.00 bo v Špetru, v muzeju krajine SMO na ogled film Petropolis: zračne perspektive bituminoznega peska (2009).
Festivalsko dogajanje se bo čez vikend preselilo na obalo v Trst in Koper ter soočilo dva med seboj zelo različna cineasta: Petra Mettlerja in Aljošo Žerjala. Zaključni večer festivala nas čaka v Ljubljani s slovensko premierno projekcijo Mettlerjevega prvega filma Scissere (1982) v Kinoteki in najnovejšega Poživaljenje v Kinodvoru.

Program Nagrada skozi čas je v predfestivalskem dogajanju ponovno prikazal zakladnico filmskih zapisov tržaškega cineasta, filmskega amaterja Aljoše Žerjala, prejemnika nagrade Darko Bratina 2003. Iz nezmontiranega materiala, ki ga je Žerjal potegnil iz svojih predalov, je nastal tudi laboratorij montaže – odprta, svobodna in ustvarjalna delavnica Vizije ostankov. Poklon Žerjalu, na kateri sta mlada ustvarjalca Matej Okroglič in Livia Galtieri – pod mentorstvom režiserke Aline Marazzi – na Postaji Topolove reinterpretirala »ostanke« Žerjalovih filmov. Nastalo delo bo predstavljeno v programskem sklopu Prvi poleti v Novi Gorici.

Več informacij: www.kinoatelje.it